понедельник, 29 апреля 2013 г.

Джерела памяті - архівні документи

Архіви - джерела колективної памяті суспільства, які допомагають пригадати правду про осіб і події. Церква памятаючи про трагічні часи сталінських репресій в Україні - "возєднання" греко-католиків з РПЦ Львівський псевдособор 5-7 березня 1946 памятає про покалічені долі своїх синів і дочок. Приклад ісповідання віри деяких з них, як приклад до наслідування подає вірним проголосивши їх святими. Звернення до архівних  документів повертає громаді Церкви постаті душпастирів і вірних. Дослідники історії Церкви співпрацюючи обмінюються досвідом щоб повернути память про відомих душпастирів.  Кожного кого заторкнуло нещастя сталінських репресій має право дізнатись правду про долі родичів які загинули або пропали безвісті.
В основному вистачає написати запит про долю безвісті пропавших на адресу обласного архіву управління Служби безпеки України за місцем арешту, або у випадку адміністративного виселення до архіву Міністерства Внутрішніх справ. У випадку відсутності інформації вартує звернутися у галузеві архіви СБУ (вул. Володимирівська, 33, м. Київ, 01034) або МВС у Києві (вул. Богомольця, 10, м. Київ, 01024). Більш загальними але обширними інформаціями володіє Головний інформаційно-аналітичний центр МВС Російської Федерації (вул. Новочерьомушкінська, 67, м. Москва, 117418, Росія).
Детальну інформацію про працю з архівами та зразки запитів можна почерпнути з книги  В’ятрович В. М., Кулик І. М., Лошак В. В., Шпак А. В. Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів / Центр досліджень визвольного руху.— Львів: Часопис, 2012.— 152 с. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий